Ασφάλεια Σκάφους

Για εσάς που η θάλασσα είναι η ζωή σας, γνωρίζετε καλά ότι η απόλαυση σε ένα ταξίδι πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Ακόμα όμως κι αν γνωρίζετε τα πάντα για το αγαπημένο σας σκάφος, δεν μπορείτε να προβλέπετε κάθε φορά τους κινδύνους που τυχόν απειλούν τόσο αυτό όσο και εσάς ως πλοιοκτήτη.

Προτείνουμε στους ιδιοκτήτες σκαφών διάφορες καλύψεις, ασφαλίζοντας σκάφη διαφόρων κατηγοριών, όπως ιστιοφόρα, μηχανοκίνητα και ταχύπλοα.

Ασφάλιση Αστικής Εθύνης Σκάφους

Η ασφάλιση της αστικής ευθύνης αφορά ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε τρίτους από υπαιτιότητα του κατόχου του σκάφους. Αυτή η ασφάλεια είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου 2743/99.

Η κάλυψη αυτή σας προστατεύει από τυχόν οικονομικές απώλειες που μπορεί να υποστείτε, εάν κληθείτε να αποζημιώσετε τρίτους σε περίπτωση ζημιάς (όπως π.χ. τραυματισμός/ θάνατος τρίτου, υλικές ζημιές άλλων σκαφών, λιμένων κτλ.)

Ασφάλιση ίδιων ζημιών του σκάφους

Η ασφάλιση ιδίων ζημιών αφορά ζημιές που μπορεί να υποστεί το ίδιο το σκάφος σας από πυρκαγιά, κλοπή, ζημιές από σύγκρουση ή πρόσκρουση, κινδύνους θαλάσσης και άλλους κινδύνους. Η κάλυψη αυτή προστατεύει τα περιουσιακά σας στοιχεία από τυχαία γεγονότα, τα οποία μπορεί να επιφέρουν μέχρι και την ολική απώλεια του σκάφους σας.

Επιπλέον, πέρα από τις παραπάνω βασικές καλύψεις η εταιρεία μας μπορεί να σας προσφέρει και παραπάνω ασφαλιστικές λύσεις, όπως:

  • αστική ευθύνη από και προς σκιέρ

  • κάλυψη ιδίων ζημιών από πανιά και κατάρτια κατά τη διάρκεια αγώνων

  • μηχανικές βλάβες (εσωλέμβιες ή έσω/ έξω μηχανές)

  • ασφάλιση των προσωπικών σας αντικειμένων κατά την παραμονή σας στο σκάφος

  • πτώση της εξωλέμβιου μηχανής στη θάλασσα

  • κάλυψη κατά τη διάρκεια της μεταφοράς σε trailer

 

Ασφάλεια ιστιοπλοϊκού

Η ασφάλιση του ιστιοπλοϊκού σκάφους είναι υποχρεωτική από τον Νόμο και το ασφάλιστρο καθορίζεται, σε αντίθεση με το φουσκωτό, από το ολικό μήκος και τον αριθμό των επιβαινόντων ενώ ενδέχεται να παίξει ρόλο και η ηλικία του χειριστή.

Ασφάλεια Τζετ Σκι

H Άδεια Χειριστού είναι απαραίτητη και η ασφάλισή του είναι υποχρεωτική από τον Νόμο. Το ασφάλιστρο καθορίζεται αποκλειστικά από την ιπποδύναμη της μηχανής ενώ ενδέχεται να παίξει ρόλο και η ηλικία του χειριστή.

 

Απολαύστε το ταξίδι, την θάλασσα, τον ήλιο, τα μαγευτικά τοπία και τους ταξιδιωτικούς σας προορισμούς με ασφάλεια. Όπου κι εάν επιλέξετε να ταξιδέψετε τα προγράμματα για την ασφάλιση του Σκάφους σας θα σας προστατεύουν και θα σας ακολουθούν.

 
 

Συχνές Ερωτήσεις

 
 

1. Ασφάλεια σκάφους ανά τύπο – Τι πρέπει να ξέρω;

Ασφάλεια σκάφους

Η ασφάλεια σκάφους είναι υποχρεωτική βάσει νόμου για όλα τα σκάφη με ολικό μήκος άνω των 7 μέτρων και όλα τα ταχύπλοα ανεξαρτήτως μήκους και χρήσης. Το ασφάλιστρο υπολογίζεται κυρίως από την ιπποδύναμη της μηχανής και κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη τους και την ηλικία του χειριστή.

Για σκάφη με μηχανές άνω των 15HP, απαιτείται άδεια χειριστού ταχύπλοου σκάφους. Αν χρησιμοποιείς το σκάφος σου για θαλάσσια σπορ θα πρέπει να ενημερώσεις σχετικά την ασφαλιστική εταιρεία. Συνήθως προστίθεται μια μικρή επιβάρυνση στα ασφάλιστρα.

Ασφάλεια ιστιοπλοϊκού

Η ασφάλεια ιστιοπλοΪκού είναι υποχρεωτική βάσει νόμου και με απαίτηση ο οδηγός να κατέχει άδεια χειριστού ταχύπλοου σκάφους. Για να ασφαλιστεί στην Ελλάδα πρέπει να φέρει ελληνική σημαία και το ασφάλιστρο καθορίζεται από το συνολικό μήκος του και τον αριθμό των επιβαινόντων. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες λαμβάνουν υπόψη τους και την ηλικία του χειριστή.

Ασφάλεια Jet Ski

Η ασφάλεια jet ski είναι υποχρεωτική βάσει νόμου και με τον οδηγό να κατέχει υποχρεωτικά άδεια χειριστού ταχύπλοου σκάφους. Το ασφάλιστρο υπολογίζεται από την ιπποδύναμη της μηχανής και κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη τους και την ηλικία του χειριστή.

2. Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του σκάφους μου;

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4256/14 όλα τα Ιδιωτικά και Επαγγελματικά σκάφη χωρητικότητας μικρότερης των 300 gt. υποχρεούνται να ασφαλίζονται για την Αστική Ευθύνη έναντι Τρίτων, σύμφωνα με τα παρακάτω ελάχιστα όρια ασφάλισης:

 • Αστική ευθύνη για θάνατο και/ή σωματικές βλάβες επιβαινόντων, τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται μέχρι 50.000€ ανά επιβάτη και μέχρι 500.000€ ανά περιστατικό, ανεξαρτήτως του αριθμού των θυμάτων.

 • Αστική ευθύνη για υλικές ζημιές επιβαινόντων ή τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται μέχρι 150.000€ ανά περιστατικό, ανεξαρτήτως του αριθμού των θυμάτων.

 • Αστική ευθύνη για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, με ελάχιστο όριο 150.000€ ανά περιστατικό.

3. Ποιους τύπους σκαφών αφορά η υποχρεωτική ασφάλιση σκάφους;

Η υποχρεωτική ασφάλιση σκάφους αφορά σκάφη με ολική χωρητικότητα (τονάζ) μικρότερη των 300 gt που, κατά κύριο λόγο, είναι:

 • Ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα), πάνω από 7 μέτρα.

 • Ιδιωτικά μικρά, ταχύπλοα σκάφη, έως και 7 μέτρα.

  Πιο συγκεκριμένα:

  • Όσα έχουν εξωλέμβια μηχανή ιπποδύναμης πάνω από 30 ΗP.

  • Φουσκωτά με εξωλέμβια μηχανή ιπποδύναμης πάνω από 15 HP.

  • Jet skis, sea bikes, aqua scooters κτλ (γενικά όσα διαθέτουν σύστημα πρόωσης με υδραυλική αντίδραση – water jet – και μηχανή πάνω από 15 HP).

 • Επαγγελματικά πλοία και σκάφη αναψυχής (ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα).

4. Η ασφάλεια σκάφους καλύπτει και άλλον οδηγό;

Η ασφάλεια αστικής ευθύνης καλύπτει και την περίπτωση που το σκάφος το χειρίζεται/οδηγεί άλλος οδηγός, υπό την προϋπόθεση να κατέχει νόμιμη και εν ισχύ άδεια χειριστή σκάφους. Ωστόσο, αν τα χρόνια εμπειρίας του άλλου οδηγού είναι λίγα (ένα ή δυο), αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει επιβάρυνση στα ασφάλιστρα.

5. Μπορώ να κάνω χρήση του Σκάφους για Θαλλάσια Σποp;

Η ασφάλεια αστικής ευθύνης καλύπτει και την περίπτωση που το σκάφος το χειρίζεται/οδηγεί άλλος οδηγός, υπό την προϋπόθεση να κατέχει νόμιμη και εν ισχύ άδεια χειριστή σκάφους. Ωστόσο, αν τα χρόνια εμπειρίας του άλλου οδηγού είναι λίγα (ένα ή δυο), αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει επιβάρυνση στα ασφάλιστρα.

6. Ασφάλεια σκάφους – βασικές πληροφορίες;

Όπως συμβαίνει και στα οχήματα, η ασφάλιση των ιδιωτικών & επαγγελματικών σκαφών είναι υποχρεωτική από τον Νόμο, σε σχέση με την Αστική Ευθύνη των ιδιοκτητών/χειριστών τους, ως συνέπεια πρόσκρουσης, σύγκρουσης, ναυαγίου ή άλλης αιτίας, όσον αφορά:

 • θάνατο/σωματικές βλάβες επιβαινόντων & τρίτων, μέχρι 50.000€ ανά επιβάτη και μέχρι 500.000€ ανά περιστατικό,

 • υλικές ζημιές επιβαινόντων ή τρίτων, μέχρι 150.000€ ανά περιστατικό,

 • πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, με ελάχιστο όριο 150.000€ ανά περιστατικό.

Στην υποχρέωση ασφάλισης σκάφους εμπίπτουν μηχανοκίνητα/ταχύπλοα, φουσκωτά, ιστιοφόρα, jet ski, sea bikes, aqua scooters, ενώ εξαιρούνται λίγες περιπτώσεις, όπως ταχύπλοα με εξωλέμβια μηχανή ιπποδύναμης κάτω των 30 ΗP και φουσκωτά με εξωλέμβια μηχανή ιπποδύναμης κάτω των 15 ΗP.

Επίσης, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δηλώσει τυχόν χρήση του σκάφους του για θαλάσσια σπορ (σκι, μπανάνα, αλεξίπτωτο κλπ.) ή συμμετοχή σε αγώνες και θα επιβαρυνθεί με ελαφρώς μεγαλύτερο κόστος, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.

Σε περίπτωση ατυχημάτων ή ελέγχου από το Λιμενικό, όπου το σκάφος βρίσκεται ανασφάλιστο επιβάλλονται κυρώσεις στον ιδιοκτήτη. Επίσης, θα πρέπει ο χειριστής του σκάφους να κατέχει την κατάλληλη άδεια (πλόων), βάσει του τύπου του σκάφους.

7. Ασφάλεια σκάφους: Ποιες είναι οι βασικές καλύψεις;

Οι καλύψεις στην ασφάλεια σκάφους χωρίζονται σε:

Α) Υποχρεωτικές καλύψεις, που αφορούν την Αστική Ευθύνη των ιδιοκτητών/χειριστών τους, για απαιτήσεις που αφορούν:

 • θάνατο/σωματικές βλάβες επιβαινόντων & τρίτων, μέχρι 50.000€ ανά επιβάτη και μέχρι 500.000€ ανά περιστατικό,

 • υλικές ζημιές επιβαινόντων ή τρίτων, μέχρι 150.000€ ανά περιστατικό,

 • πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, με ελάχιστο όριο 150.000€ ανά περιστατικό.

Β) Προαιρετικές καλύψεις, που αφορούν κυρίως, ζημιές του ίδιου του σκάφους, όπως ενδεικτικά:

 •  Πυρκαγιά/Έκρηξη

 •  Κλοπή ή/και κλοπή trailer

 •  Κακόβουλη βλάβη

 •  Ρυμούλκηση

 •  Ίδιες ζημιές σκάφους

 •  Νομική προστασία Ιδιοκτήτη

 •  Χερσαία μεταφορά του σκάφους

 • Κάλυψη προσωπικών αντικειμένων

 •  Ζημιά άξονα ή προπέλας

 •  Πτώση εξωλέμβιας μηχανής στη θάλασσα